Előadások / Munkák Interjúk Kritikák/Írások Publikációk Képek Videók Ágens CD Audio Hírek E-mail Partnerek:Ágens:
A Daimon c. előadás gondolat-kottája
Példatár
(részletek 2001-ből)

Zenei utasítás, előjegyzések

Megjegyzés:
A gondolat kotta bármilyen sorrendben olvasható és előadható.

A Test áldozata - A borzalom történetei

1.
A katona befogja a nő száját, tépi, szakítja a vékony hálóinget, behatol, majd a kielégülés előtt a némán könyörgő nő mellébe döfi a kést és még egyszer szúr, kaszabol, a vér melegébe élvez.

2.
Add oda magad -súgja a démon, áldozat vagy. Áldozat vagy, áldozat vagy, áldozat.

3.
Végre eljutottál oda, sietve linkelsz, nincs időd, a csecsemő hangja a fájdalomtól megakad a térben, nem sikít, a vékonyka hangot csak képzeled, hisz erre jön a mag, az isteni, az adomány. Erre élvezel. A csöpp gyermek alig múlt egy hónapos, s máris túl van az első coitusán. Megtették helyetted is, te nem mered, pedig megtennéd, préselnéd, tömnéd magad bele a pici vulvába.

Olvasom, ezt olvasom, már alig látom a betűket, mit mutogat, kit akar megszólítani, már nem tudom, hol szállok le, talán nem is akarok leszállni, nem merek. A hír ma került elém, Olaszországban lelepleztek egy pedofil internetes hálózatot, a képeken egy-két hónapos csecsemőket erőszakolnak meg, egyenlőre nem tudják, hogy ki készítette a fotókat. Az aluljáróban egy kínai énekes tenorja szól, szólongatja Istent. Téged is hív. Menj vele, hatolj be az üdvösségbe.

4.
A férfi hanyatt dől az elmocskosodott lepedőn, segítség kell neki, kapaszkodik a katona karjába, sír. A katona belehúz a vodkás üvegbe, odakínálja a férfinak. Az könnyeit nyelve kortyolja, lassan nyeli, figyeli a tudatát, tudja-e még, ismeri-e a múló időt. Magamnál vagyok, még magamnál vagyok - a katona megemeli az üveget, alig van benne. - Magamnál vagyok - suttogja. - Nem tehetem, nem adhatok másikat, kell a következőnek is - s megszorítja a férfi karját. - Hamar elájulsz, kibírod meglásd. Előkerül a csontfűrész. Az orvos elköti a térdek fölötti részt, a katona a fej mögé áll, gyengéden illeszti a fadarabot a szájba, majd beljebb tolja, megcsikordulnak a fogak. - Kapaszkodj - mondja. A férfi felnyúl, s máris úgy szorítja, mintha itt lenne, itt lenne az az idő. A katona becsukja a szemét. - Szoríts - suttogja. A férfi szűköl félelmében. A hang a fadarab mellett préselődik ki, jön az orron, a fogak közül is.
Az orvos belekapaszkodik a fűrészbe, int segédjének, ő rátérdel a férfi mellkasára. A férfi felsikít, a megsérült bőr hasad, a hús feltépve, a csont recseg, az orvos a szétnyíló combra koncentrál és húzza, húzza a fűrészt, dolgozik. A test remeg, a hang préselődik, vér és takony keveredik a fadarab szálkáiban, majd a nyüszítés megszűnik. - Elájult, végre elájult - mondja a katona. A csontfűrész egyre mélyebbre hatol a reccsenő csontba és húsba. Az elüszkösödött láb odakerül a gyermek karja mellé. Az orvos nézi az összeölelkező testrészeket, majd letakarja a vödröt. - Fogd erősen, a másik következik - szól segédjének.

5.
A filmben csatazaj, test test ellen, még nem a nukleáris korszak. A templomban füst, zaj, sikoltás, a bolond lány menekül, talán ő egyedül... Átkozottak - ordít a lefogott férfi. Az üstben már gőzölög az ólom. A merőkanálból kilötyög a 'lé'. - Átkozottak- ordítana a lefogott férfi, átk... és már csak a karok, a kalimpáló karok, a remegő tenyér üvölti - átkozottak, az ólom folyik le a gigán, már nincs giga, már nincs torok, már nincs tüdő, belülről marja szét a hangot a forró folyadék.

6.
A csecsemő hangja a fájdalomtól megakad a térben, a vékonyka hangot csak képzeled.

7. A Béke hangja
Kérem, a piros baseball sapkám - mondja, öreg már és nagyon beteg. A kórházi ágyon fekvő törékeny test épp érinti a frissillatú lepedőt. Nincs már mi hozzáérjen, nincs tere, csak csont sovány tekergés van, pici mozgás, lássák még él, lélegzik, eszi a csövön vacsoráját. - A rokonok megnyugtatása végett teszem, néz maga elé. Kérem, a piros baseball sapkám - emlékezik, - itt tartottam. - Megemelem a kalapom a halál előtt. Mi tudjuk, ő nem, két órája van a halál előtt.


Lélekáldozat
Lélekzaj - dallamok

Nem merem kinyitni a szemem, tudom, hogy itt van, látom őt. Szeretlek mondom, s megint alakot vált. Az őrületből nincs hova visszatérni. E világ sincs.

Előadói utasítás:
Ha kívül vagy,
nem érint,
ha benne vagy,
megérted,
semmi vagy.
Nem számítasz.